Juhani Strandén Herää älä elä kuplassa

Anni Sinnemäen esteellisyys toimia Hekan hallituksen puheenjohtajana

Kysymykseni Helsingin kaupunginvaltuuston kokouksessa 20.6, jossa käsiteltiin yhdistettyjä kohtia 4-5 koskien arviointikertomuksen hyväksymistä, kuului: Aikooko Kaupunkiympäristölautakunnan apulaispormestari Anni Sinnemäki, joka toimii myös Hekan hallituksen puheenjohtajana, noudattaa tarkastuslautakunnan tuoreen arviointikertomuksen johtopäätöstä, joka perustuu uusiin tiukentuneisiin esteellisyyssääntelyihin, jossa todetaan kaksoisroolit haasteellisiksi erityisesti pormestariston osalta ja välttää maineriski sekä noudattaa eettisyysperiaatetta ja erota Hekan puheenjohtajuudesta?

Tarkastuslautakunta toteaa uusimmassa arviointikertomuksessaan:

• omistajaohjauksen selkeyden kannalta olisi parempi, että konsernijohtoon kuuluvat kaupunginhallituksen tai sen konsernijaoston jäsenet, pormestaristo ja viranhaltijat eivät toimisi tytäryhteisöjen johdossa.

Tarkastuslautakunnan tekemät arviot ja toimenpiteet ovat nimenomaan sellaisia, joita tulee hyvän hallintotavan mukaisesti noudattaa.

Vastaukseksi ei riitä se, että vihreiden/Anni Sinnemäen omasta mielestä he eivät ole esteellisiä.

Keskusteltuani Tarkastusjohtaja Timo Terävän kanssa hän ilmoitti, että mm. Tampereella Pormestaristo noudattaa eettisiä periaatteita ja siellä on otettu huomioon esteellisyyssääntelyn tiukentuminen omistajaohjauksessa niin, ettei kaksoisrooleja ei pääse syntymään.

On selvää, että arviointikertomuksessa mainittu: ”Hallitusten jäsenten nimittämisessä tulee jo ennakollisesti huomioida se, ettei viran tai luottamustoimen hoitaminen vaikeudu esteellisyystilanteiden vuoksi”. Hekan osalta näin ei ole toimittu. (Luottamustoimi on tässä jo vaikeutunut)

Onko niin, että Sinnemäen ei omasta mielestään tarvitse noudattaa niitä toimintatapoja, joita länsimaisessa demokratiassa on totuttu noudattamaan ja, että tarkastuslautakunnan tekemät johtopäätökset eivät koske kaupunkiympäristölautakuntaa ja vihreitä? Ainakaan 20.6 Kaupunginvaltuustossa tekemääni toivomuspontta asian puolesta, he eivät kannattaneet. "Yllättäen" Anni Sinnemäkikään ei kannattanut ponsiesitystäni vaikka puheessaan sanoi ottavansa asian huomioon, vaan äänesti tyhjää. Eli puheet eivät johtaneetkaan toimenpiteisiin.

Odotan Anni Sinnemäen eroilmoitusta Hekan hallituksen puheenjohtajuudesta tai aion viedä asian Hallinto-oikeuteen.

 

Lisätietoja:

Juhani Strandén

juhani.stranden@gmail.com

p.0400-469062

Kaupunginvaltuuston 3.varavaltuutettu (PS)

Tarkastuslautakunnan jäsen

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän RalfKarlsson kuva
Ralf Karlsson

Nytkö yhtäkkiä pitäisi korkeissa poliittisissa viroissa ja asemissa olevat ruveta seuraamaan niitä toimintatapoja joita länsimaisissa demokratioissa on totuttu noudattamaan. Silloinhan valtioneuvoston, eduskunnan ja kaikkien kaikkien ministeriöiden ja kunnallisten valtuustojen ja hallitusten rakennusten ovet on vaihdettava pyöröoviin koska trafiikki ulos olisi vilkas.

Käyttäjän JuhaniStrandn kuva
Juhani Strandén

Esteellisyyssääntelyn tiukentumisen tarkoituksena kaksoisrooleista on ollut, ettei virkamiesten 20-vuotta aiemmin käytössä olleet toimintatavat ole enää hyväksyttäviä. Saa nähdä, kuinka Sinnemäki "herää" muuttuneeseen tilanteeseen? Median painostus ja asian nostaminen julkisuuteen ovat sellaisia toimintatapoja, jotka auttavat heräämisessä. Ihmettelen, että asia on vaiettu julkisuudessa, eikä sitä ole valtamedioiden toimesta nostettu esille, eikä Sinnemäkeä ole vaadittu eroamaan vaikka arviointikertomus tuli julkiseksi jo huhtikuussa?

Käyttäjän Mahjong kuva
Erkki Martikainen

Vihreät ovat aiemminkin huomanneet vasta jälkikäteen että lait ja säännöt koskevat myös heitä.

https://www.is.fi/kotimaa/art-2000000603762.html
https://www.is.fi/kotimaa/art-2000000603649.html
https://www.is.fi/kotimaa/art-2000000603360.html
https://yle.fi/uutiset/3-6539004
https://www.is.fi/kotimaa/art-2000000594186.html

Asiakirjaväärentäjä puolustaa veronkiertoa ja niinhän siinä sitten kävi että:
"Poliisi ei aloita esitutkintaa Hautalan oviremontista ja kotisiivouksesta: ”Ei ole syytä epäillä rikoksesta”"
https://suomenkuvalehti.fi/jutut/kotimaa/poliisi-e...

Hannele Korpela

Vihreillä tuntuu olevan tällainen "eettinen" tapa tehdä mitä huvittaa, jos se osuu omaan pirtaan. Mutta annas olla, jos joku muu tekisi/tekee samoin. Mutta, eikö sitä sanota että "valta turmelee".

Toimituksen poiminnat